Casa Vorvoreanu, Palatul Mitropolitan

Casa Vorvoreanu, Palatul Mitropolitan

Monument / Obiectiv arhitectural


Address

Palatul Mitropolitan, Strada Frații Buzești 10, Craiova 200730, Romania

Despre

Palatul se află în Craiova, Strada Fraţii Buzeşti, nr. 10. 
Aici, în urmă cu peste 100 de ani, Gogu Vorvoreanu, cunoscut avocat latifundiar, punea temelia viitoarei sale reşedinţe de familie. Pentru acest scop, boierul a folosit cele mai bune materiale şi cei mai talentaţi meşteri, dorind cu tot dinadinsul ca noua construcţie să poarte cu succes peste timp blazonul şi întreaga moştenire a neamului său. 
Palatul „Vorvoreanu” a fost ridicat la începutul secolului XX, între anii 1905-1910, după planurile cunoscutului arhitect Dimitrie Maimarolu. 
Armonia formelor, împletite autentic într-un curat stil renascentist, aduc laolaltă delicateţea şi finele ornamente ale unui interior bogat în decoraţii cu impetuozitatea formelor şi bazoreliefurilor exteriore.
Între anii 1916 – 1918 în acest palat a funcționat comandamentul militar german. 
Palatul Vorvoreanu și celelalte multe proprietați și bunuri ale familiei au fost naționalizate de comuniști.
Valorile din palat nu au fost înstrăinate. Cu toate acestea, jertfa înaintaşilor nu a rămas nerăsplătiră şi, în data de 31 mai 1964, după repetate demersuri înaintate de reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiovei către Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, bijuteria din strada Fraţii Buzeşti Nr. 10 a trecut în proprietatea Bisericii Oltene, la schimb cu Casa Băniei. 
In curtea vechilor Vorvoreni a fost strămutată in anul 1975 o frumoasă bisericuță din lemn, din Tălpășești de Gorj. Sfântul locaș, închinat „Tuturor Sfinţilor”, are o vechime de peste 260 de ani şi a fost ctitorit de monahul Daniil din lavra Tismanei, cu sprijinul gorjenilor din Tălpăşeşti. Astăzi funcţionează în regim de paraclis mitropolitan, cu program liturgic zilnic.
Sursa: www.mitropoliaolteniei.ro 
Foto: https://www.facebook.com/Monumentalistul/photos/pb.100063565119237.-2207520000/2318133784992115/?type=3

Photo Gallery

Alte sugestii

Casa Ghizdăvescu (The Manor Restaurant)

Monument

Casa Mirică (Trattoria Il Calcio Craiova)

Monument

Casa August Pretorian (5 Continents Hotel & Restaurant)

Monument

Casa Grădinarului

Monument

Casa Frații Starck

Monument